- Locatie
Raadszaal
- Voorzitter
- De heer G.J.H. Hoeve
- Toelichting
-
Beeldvorming door lezen en luisteren naar leden van het college van burgemeester en wethouders, ambtenaren, inwoners en andere betrokkenen.
Het betreft een beeldvormende bijeenkomst waarbij (burger) raadsleden vragen van feitelijke aard kunnen stellen aan ambtenaren ter verduidelijking van het beeld van de geagendeerde voorstellen.
Vervolgens kunnen inwoners, instellingen en bedrijven als inspreker hun opvatting geven over voorstellen. (Burger) raadsleden kunnen de aanwezigen vragen stellen ter verduidelijking van het beeld van de geagendeerde voorstellen.
Personen die willen inspreken kunnen contact opnemen met griffie@elburg.nl.
Na deze vergadering volgt over 1 of 2 weken 'Oordeelsvorming' met de wethouders over de voorstellen. En tot slot de besluitvorming in de raadsvergadering.
De vergadering is rechtstreeks te volgen via www.elburg.nl of via https://channel.royalcast.com/elburg/#!/upcoming
Uitzending
Agendapunten
-
Toezegging beantwoording schriftelijke vragen CU
-
Toezegging beantwoording schriftelijke vragen CU
-
Toezegging toezending wetsvoorstel Wet planmatige aanpak onderwijshuisvesting
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda
-
3Mededelingen
-
4Rondvraag
-
5BESPREEKSTUKKEN
-
5.1
Het college stelt de gemeenteraad voor om het geactualiseerde Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2024 vast te stellen. Dit plan, opgesteld samen met onderwijs- en opvangorganisaties, speelt in op landelijke en lokale ontwikkelingen en vormt de basis voor toekomstbestendige onderwijshuisvesting in Elburg. Daarnaast wordt voorgesteld om de financiële gevolgen voor de jaren vanaf 2036 later mee te nemen bij de perspectiefnota. Het plan komt nu al naar de raad vanwege de vele actuele ontwikkelingen en veranderingen in het financiële perspectief. Daardoor is het nodig om het IHP eerder te herijken dan gebruikelijk, zodat beleid en investeringen goed blijven aansluiten bij de praktijk.
Bijlagen
-
5.2
Het college vraagt de gemeenteraad om extra geld beschikbaar te stellen voor jeugdhulp in 2025, omdat de kosten veel hoger zijn dan het bedrag dat de gemeente van het Rijk ontvangt. Het verwachte tekort is bijna 1,8 miljoen euro. De gemeente heeft de afgelopen tien jaar samen met partners een sterke jeugdhulpketen opgebouwd. Veel kinderen en gezinnen krijgen passende hulp. Ook is er nu goed inzicht in hoe de jeugdhulp werkt en wat het kost. Daardoor kan de gemeente haar rol als opdrachtgever beter vervullen. Toch is er een financieel probleem. De kosten voor jeugdhulp blijven stijgen, vooral door hogere tarieven voor gespecialiseerde hulp. Tegelijk komt er geen extra geld van het Rijk. Daarom moet de begroting worden aangepast. Tegelijk wordt er gewerkt aan oplossingen om de jeugdhulp ook in de toekomst goed én betaalbaar te houden. Het uiteindelijke doel blijft om goede en betaalbare jeugdhulp te bieden aan alle jongeren die dit nodig hebben.
Bijlagen
-
5.3
De conceptbegroting ligt nu ter zienswijze voor. VNOG ontvangt de zienswijze van de raad op de conceptprogrammabegroting 2026-2029 uiterlijk 30 juni 2025. Dat betekent dat de raad uiterlijk 2 juni hierover een besluit kan nemen en in de raadsronde moet worden meegenomen.
Ter info: de VNOG organiseert op maandag 12 mei, tussen 19:00 en 20:00 uur een webinar voor leden van uw gemeenteraden. In dit webinar gaan zij in elk geval in op de ontwerpbegroting VNOG 2026-2029 en het thema weerbare en veerkrachtige samenleving. Raadsleden kunnen vragen stellen via chatfunctie.
Bijlagen
-
6Sluiting