- Locatie
Raadszaal
- Voorzitter
- De heer A. van Dijk
- Toelichting
-
Beeldvorming door lezen en luisteren naar ambtenaren, inwoners en andere betrokkenen.
Het betreft een beeldvormende bijeenkomst waarbij (burger) raadsleden vragen van feitelijke aard kunnen stellen aan ambtenaren ter verduidelijking van het beeld van de geagendeerde voorstellen.
Vervolgens kunnen inwoners, instellingen en bedrijven als inspreker hun opvatting geven over voorstellen. (Burger) raadsleden kunnen de aanwezigen vragen stellen ter verduidelijking van het beeld van de geagendeerde voorstellen.
Personen die willen inspreken kunnen contact opnemen met griffie@elburg.nl.
Na deze vergadering volgt over 1 of 2 weken 'Oordeelsvorming' met de wethouders over de voorstellen. En tot slot de besluitvorming in de raadsvergadering.
De vergadering is rechtstreeks te volgen via www.elburg.nl of via https://channel.royalcast.com/elburg/#!/upcoming
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda
-
3
Vragen voor de rondvraag dienen uiterlijk op de dag van de bijeenkomst om 9.00 uur in uitgeschreven vorm door de griffie te zijn ontvangen. Vragen die later binnen komen kunnen niet beantwoord worden.
Het college zal de vragen uiteraard beantwoorden.
Het is niet de bedoeling dat de vragen tijdens deze bijeenkomst leiden tot een debat of tot moties. -
4
De raadsleden krijgen de gelegenheid om kort vragen te stellen, op de onderwerpen die ze vooraf hebben aangekondigd.
-
5
De bedoeling van de bespreekstukken is dat de raadsleden een goed beeld krijgen van de voorstellen van het college. Daarvoor kennen we het volgende proces.
Ambtenaar leidt het onderwerp kort in en geeft daarbij aan welke politieke keuzes voorliggen.
Raadsleden kunnen vragen van feitelijk aard stellen aan de ambtenaren. Iedere fractie kan in beginsel twee vragen stellen.
De wethouder kan waar nodig de beantwoording aanvullen.
Vragen stellen aan insprekers.
Iedere fractie kan in beginsel 2 vragen stellen aan de insprekers
De wethouder kan waar nodig reageren.
Aan het eind van de bespreking krijgt de inspreker een laatste gelegenheid om het woord te voeren.
-
5.1
Het college stelt de gemeenteraad voor om de A. Vogelstraat over te nemen van de huidige eigenaar en de weg te herstellen. De weg ligt op bedrijventerrein Kruismaten. De weg is sinds 2006 niet goed aangelegd , dan wel afgerond door de eigenaar en verkeert in slechte en onveilige staat. In overleg met alle partijen is nu een oplossing gevonden. n overleg met de eigenaar en de bedrijven die aan de A. Vogelstraat zijn gevestigd . Het voorstel is dat de gemeente de weg overneemt en herstelt. De eigenaar neemt een deel van de kosten voor zijn rekening, de gemeente de rest. Hiervoor is wel extra budget nodig.
Bijlagen
-
5.2
Afgelopen jaar is samen met betrokkenen een stedenbouwkundig plan gemaakt voor het gebied Molenkamp. Ideeën en wensen zijn vertaald in een stedenbouwkundig plan dat past binnen de beleidskaders van het Beschermd Stadsgezicht. Omdat het gebied complex is door de opgave en de verschillende grondeigenaren, wil de gemeente een verbindende rol spelen. Daarom zet de gemeente zich niet alleen in voor het maken van plannen, maar werkt zij ook actief samen met de betrokken partijen om het gebied verder te ontwikkelen. Deze plek in Elburg krijgt de kans een parel in de Elburgse samenleving te worden. Het is een duurzame ontwikkeling en sluit aan bij Visie Beschermd Stadsgezicht Elburg, die op 9 oktober 2023 door de gemeenteraad is vastgesteld.
Bijlagen
-
5.3
Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet geldig. Het college is bevoegd om Omgevingsvergunningen te verlenen of af te wijzen, zelfs als deze afwijken van het Omgevingsplan. De gemeenteraad kan bepalen bij welke gevallen zij betrokken wil zijn, door een lijst vast te stellen waarvoor een bindend advies van de raad nodig is. Op 15 november 2021 heeft de raad zo'n lijst vastgesteld, waarin stond in welke gevallen het college een bindend advies van de raad nodig is. Ook werden gevallen aangewezen waarbij participatie verplicht is. Nu we ruim een jaar ervaring hebben met de Omgevingswet stelt het college voor deze lijst te herzien op basis van ervaringen in de praktijk, ontwikkelingen in beleid en voorbeelden uit andere gemeenten. Met deze herziende lijst blijft het duidelijk in welke gevallen de raad betrokken is bij besluiten over omgevingsvergunningen.
Bijlagen
-
5.4
Een grondexploitatie is een specifieke begroting waarop staat wat een stuk grond kost en wat het kan opleveren bij een gebiedsontwikkeling. In 2024 had de gemeente Elburg vier grondexploitaties. Na het financiële boekjaar 2024 is dit opnieuw beoordeeld door het college. Het college stelt aan de raad voor om de herzieningen van deze grondexploitaties vast te stellen.
Bijlagen
-
6Sluiting