Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

maandag 1 juli 2024

14:00 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Burgemeester J.N. Rozendaal
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Afwezig bij start: de heer Van Velthuysen (LEV) en de heer Land (AB), zij komen later.
    De heer Land vanaf 15.15 uur aanwezig. De heer Van Velthuysen vanaf 15.20 uur. 
    De heer Schipper (Samen Vooruit) gehele vergadering afwezig.

  2. 2

    Besluit

    Vastgesteld

  3. 3

    Tijdens het vragenhalfuur kunnen raadsleden vragen stellen over actuele onderwerpen. Er is beperkt ruimte voor het beantwoorden van de vragen: 30 minuten. Daarom is het aantal vragen in beginsel beperkt tot maximaal 2 per fractie. Bij een totaal van meer dan 3 vragen blijft het aantal vragen beperkt tot 1 per fractie.
    Het college zal de vragen uiteraard beantwoorden. Het is niet de bedoeling dat de vragen leiden tot een debat of tot moties. De vragen dienen voor 9.00 uur 's ochtends, bij voorkeur uitgeschreven, te zijn ingediend

    Besluit

    Geen vragen ingediend.

  4. 4

  5. 5

    In verband met de privacywetgeving is post van particulieren waarvan niet expliciet toestemming is ontvangen tot openbaring, op vertrouwelijk gesteld en daarmee niet zichtbaar op de website.

    Besluit

    Vastgesteld.

  6. 6

    Bij hamerstukken wordt het onderwerp niet besproken. Wel kunnen fracties een stemverklaring afleggen waarin ze kort aangeven waarom ze voor of tegen stemmen.

  7. 6.1

    Mw. A.C. Sneevliet - Radstaak
    Zaaknummer 202872


    Het voorgenomen verkeersbesluit voor het opnemen van het plangebied Hokseberg fase II ‘t Harde in de bebouwde kom heeft (tegelijk met het ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbesluit hogere grenswaarde geluid) vanaf 12 december 2023 zes weken ter inzage gelegen voor zienswijzen. Er zijn geen zienswijzen binnengekomen op het voorgenomen verkeersbesluit. Het voorstel is om het definitieve verkeersbesluit ter besluitvorming voor te leggen aan de raad. Daarmee krijgt de ontsluitingsweg door het plangebied een passend snelheidsregime van 30 km/h.

    Besluit

    Unaniem aangenomen, vastgesteld.

  8. 6.2

    J.W. Simonse
    Zaaknummer 388060


    De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) is de gezondheidsdienst van 22 gemeenten in Gelderland, waaronder Elburg. Op 5 april 2024 heeft u de jaarstukken 2023 en concept-programmabegroting 2025 van de GGD NOG ontvangen. Het Dagelijks Bestuur van de GGD NOG verzoekt de raden van de deelnemende gemeenten om voor 2 juli a.s. hun zienswijze op de concept-programmabegroting 2025 GGD NOG toe te zenden. Op 12 september a.s. besluit het Algemeen Bestuur GGD NOG over de vaststelling van de programmabegroting 2025.

    Besluit

    Unaniem aangenomen, vastgesteld.

  9. 6.5

    Mw. A.C. Sneevliet - Radstaak
    Zaaknummer 242424


    Het ontwerpbestemmingsplan “Transformatorstation Koekoeksweg ’t Harde’’ voorziet in een planologische regeling voor de bouw van een nieuw regelstation aan de Koekoeksweg. Het plan heeft een wettelijke procedure doorlopen, waarbij iedereen gedurende zes weken zijn of haar zienswijze kon indienen. Hiervan is géén gebruik gemaakt. Er is enkel een ambtshalve aanpassing in de toelichting opgenomen vanwege de verwachte besluitvorming van de provincie over de stikstofrechten en er is een bijlage vervangen. Het voorstel is om in te stemmen met de nota van ambtshalve aanpassing en het definitieve bestemmingsplan en deze stukken ter besluitvorming aan te bieden aan de raad.


    In de Oordeelsvormende vergadering van 19 juni jl. is door de portefeuillehouder aangegeven dat er van de zijde van de provincie een brief wordt verwacht over stikstofruimte, waarschijnlijk nog voor de raadsvergadering. Ingeval van een positieve brief vanuit de provincie zal het voorstel als hamerstuk kunnen worden geagendeerd. Anders blijft het een debatonderwerp. Op 26 juni heeft de raad een positief ontwerp-besluit ontvangen. Het raadsvoorstel is daarom verplaatst op de agenda van debatonderwerp naar hamerstuk.

    Besluit

    Unaniem aangenomen, vastgesteld.

  10. 6.6

    Mw. A.C. Sneevliet - Radstaak
    Zaaknummer 388742


    Het college informeert de raad door middel van de voorjaarsrapportage over de realisatie van de gemeentebegroting over de eerste vier maanden van het lopende boekjaar. Daarnaast wordt in de tussentijdse rapportage gerapporteerd op de 12 speerpunten uit het collegeprogramma. Via een bijbehorende begrotingswijziging stelt het college de gemeenteraad voor om de begroting te wijzigen aan de hand van de financiële effecten die hebben plaatsgevonden of nog worden voorzien.

    Besluit

    Unaniem aangenomen, vastgesteld.

    Stemverklaring van fractie Samen Vooruit
    Mevrouw Oosthoek: over speerpunt 6 van de voorjaarsrapportage. Daar wordt gesteld dat het doel is om de kwalitatieve ontwikkeling van toerisme in Elburg te laten groeien en het verlengen van verblijf en spreiding in ruimte en tijd. In het zelfde kader lezen we dat tav de Strekdam kleine stappen worden gemaakt. Samen Vooruit is erg verontrust dat geen stappen gemaakt worden ogv de camperplaatsen (al vanaf 2016). Dagelijks staan tot 10 tot 16 campers  op de Oude Vos, waarbij mensen kosteloos parkeren maar ook overnachten. Er is nog steeds geen beleid is. Er zijn geen voorzieningen, maar ze staan er wel en slapen er ook. Dit terwijl er een ondernemer is die zich meerdere malen gemeld heeft bij de organisatie hier omdat hij een exploitant is van camperplaatsen.  Maar hij wordt niet serieus genomen of hij wordt met een kluitje in het riet gestuurd. Hij heeft ook een businessplan waarin hij oa maatregelen heeft staan om de drugshandel op de Oude Vos tegen te gaan.

  11. 7
    Debatonderwerpen
  12. 7.1

    Opzet behandeling Perspectiefnota:


    A. Procedure
    1a. Eerste termijn - Algemene beschouwing per fractie waarbij moties en amendementen worden aangekondigd: iedere fractie heeft max 6 min;
    1b: Moties en amendementen worden ingediend: dat kan door fractievoorzitter / fractiegenoot, per motie/amendement max 1 minuut (korte aanduiding waar motie/amendement over gaat en voorlezen van het dictum)
    Heeft u moties/amendementen die u voornemens bent in te dienen, dan ontvangt de griffie die graag bij voorkeur vóór maandag 9.00 uur, zodat die gedeeld kunnen worden met de organisatie. Ontvangen moties/amendementen worden bij de stukken in iBabs geplaatst.


    2. na iedere bijdrage is gelegenheid voor fracties om te reageren op het gehouden betoog in de vorm van korte vragen/interrupties: in de eerste termijn heeft iedere fractie drie "jokers".


    3. indien nodig schorsing tbv voorbereiding reactie college


    4. reactie / advies college - korte interrupties (in de vorm van verhelderende vragen) toegestaan;


    5. Schorsing



    6. Tweede termijn raad: per fractie max 4 minuten om te reageren op college en ingediende moties en amendementen, korte interrupties toegestaan.


    7. indien nodig schorsing



    8. reactie van college


    9. evt korte laatste termijn reactie fracties (maar waarschijnlijk niet nodig)


    10. Besluitvorming: waarbij als volgorde geldt: eerst amendementen, dan het voorstel en dan de moties.


    B. Spreekvolgorde
    SGP
    AB
    Samen Vooruit
    ChristenUnie
    VVD
    CDA 
    LEV

    Besluit

    Voorstel: aangenomen. Allen voor (18 raadsleden aanwezig). 


    Motie 1: aangenomen (allen voor)
    Stemverklaring SGP over verwachtingen van te voren Jeugdraad


    Motie 2: aangenomen (voor LEV, CDA, CU, VVD en SV, tegen SGP en AB)


    Motie 3: aangenomen (LEV tegen, rest van de fracties voor)


    Motie 4: aangenomen (SGP tegen, rest van de fracties voor)


    Motie 5: aangenomen (AB tegen, rest van de fracties voor) stemverklaring AB


    Motie 6: aangehouden


    Motie 7: verworpen (voor LEV en VVD, andere fracties tegen)


    Motie 8: aangenomen, allen voor


    Motie 9: ingetrokken


    Motie 10: aangenomen (SGP tegen, rest van de fracties voor).

    Raad heeft ingestemd met de in de agenda opgenomen voorgestelde procedure.


    Stemverklaring motie 1 SGP, de heer Klein: zouden aanvankelijk tegen stemmen, begrijpen dat motie is aangepast. Het was wat ons betreft niet mogelijk, maar willen niet als enige fractie tegen stemmen. Willen voor de toekomst procesafspraken maken over het aangaan of binnen krijgen van voorstellen van de Jeugdraad (boodschap voor raadswerkgroep Jeugdraad).  De Jeugdraad is ons lief en dierbaar. Als er voorstellen binnen komen is het goed om aan de voorkant daar procedureafspraken over te maken over rol college, raad ed. 


    Stemverklaring motie 5 AB, mevrouw de Weerd: fractie AB vindt dit een initiatief dat niet moet worden opgelegd, maar vanuit de speeltuinvereniging zelf zou moeten komen.

  13. 7.1.2

    Moties

    Titel
    Motie 10 (gewijzigd) – De jeugd en de toekomst
    Motie 2 (gewijzigd) - geboorteboom
    Motie 3 (gewijzigd) – Contract Regionaal Energieloket
    Motie 4 (gewijzigd) – Onderwijsachterstandenbeleid (OAB)
    Motie 5 (gewijzigd) – spelen in een hygiënische omgeving (speeltuin De Wildebras)
    Motie 8 (gewijzigd)– Voortgang grote projecten – behoud van separate rapportage
  14. 7.2

    Mw. A.C. Sneevliet - Radstaak
    Zaaknummer 273779


    Het ontwerpbestemmingsplan ‘Kruisweg 18 te Elburg’ ziet toe op de planologische mogelijkheid voor de nieuwe woningbouw op de locatie waar momenteel een autobedrijf is toegestaan. Het plan heeft een wettelijke procedure doorlopen, waarbij iedereen gedurende zes weken zijn of haar zienswijze kon indienen. Er zijn drie zienswijzen binnengekomen die van reactie zijn voorzien in de zienswijzennota. De zienswijzen hebben op sommige punten geleid tot enkele ambtshalve aanpassingen van ondergeschikte aard. Het voorstel is om in te stemmen met de zienswijzennota en het definitieve bestemmingsplan en deze stukken ter besluitvorming aan te bieden aan de raad.

    Besluit

    Voorstel: aangenomen
    Voor: fracties SGP,CU, VVD, SV, CDA
    Tegen: fracties AB en LEV

    Stemverklaringen:
    SGP de heer Klein: zullen instemmen met het voorstel, maar wel met een bij-gevoel. Normaal gesproken kun je trots zijn als je instemt met een woningbouwontwikkeling. Die trots ontbreekt nu, daar zitten we toch mee in de maag. 


    AB de heer Rozenboom: AB is voor het realiseren van extra woningen in de gemeente en bij voorkeur op inbreidingslocaties. Tijdens de Beeldvormende en Oordeelsvormende vergaderingen is uitvoerig besproken dat de vierde bouwlaag voor dit plan en deze locatie niet passend is. Graag zijn wij een nieuw plan met hetzelfde aantal woningen, maar zonder de vierde bouwlaag. Stemmen daarom tegen.


    CU de heer Kingma: tijdens de Oordeelsvorming heeft de CU twijfels geuit bij dit agendapunt, vanwege de molenbioptoop. Voor de CU is het doorslaggevend dat er een woningbehoefte is en dat de provincie goedkeuring heeft gegeven op de molenbioptoop. De gang naar de provincie kan echter wel voorkomen worden door de formule aan te houden. CU wil het college op het hart drukken die in de toekomst wel te doen, om aan de formule te houden.


    LEV de heer Mulders: LEV zal tegen het voorstel stemmen. Daarbij heeft de afweging meegewogen dat het de komende twee jaar procederen door of de inwoners of de bouwonderneming. Daarbij steken wij hand in eigen boezem en nemen dat voor eigen rekening, bij de gemeente die last leggen ipv de inwoners. Hoewel LEV voor bouwen is vinden ze dat dit voorstel terug moet naar de tekenkamer en zullen daarom tegen stemmen.

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    email inwoner over raadsvoorstel
  15. 7.3

    Mw. A.C. Sneevliet - Radstaak
    Zaaknummer 350158


    Er is veel behoefte aan woningbouw in onze gemeente. De vraag is of we dit kunnen oppakken, nu we met veel uitdagingen geconfronteerd worden. Stikstof, natuur, verkeer, en ruimte zijn vraagstukken waarop we niet altijd eenvoudig een antwoord hebben. Door een aantal locaties nu al aan te wijzen als beoogde woningbouwlocatie (en daarvoor al veel voorwerk te doen), willen we de ontwikkeling van deze locaties ter hand nemen en starten de stedenbouwkundige uitwerking (inclusief de daarvoor benodigde onderzoeken). Hiermee brengen we een impuls aan in de voorbereiding van de woningbouw op de middellange termijn.

    Besluit

    Voorstel: aangenomen (allen voor) met in achtneming van de toezegging van het college zoals verwoord door raadslid Klein (tevens stemverklaring zie hieronder).


    Motie 12: aangenomen (CDA en VVD tegen, andere fracties voor)


    Motie 13: aangenomen (allen voor)

    Toezegging zoals verwoord door raadslid Klein:
    De voorgenomen amendementen worden ingetrokken (strekking blijft in stand) gelet op de toezegging van het college samengevat:
    - het college de wens van de indieners van het amendement wil tegemoetkomen;
    - dat het college na de zomer een gewijzigd plan met voorkeursrecht Elburg met uitzondering van de gronden gelegen tussen Eekterbeek en Puttenerpad aan de raad zal voorstellen
    - dat dit voorstel als hamerstuk uiterlijk in oktober 2024 door de raad zal worden vastgesteld.
    Voorzitter merkt op dat dit laatste punt een wens is, de raad gaat zelf over de agenda of iets als hamerstuk/debatonderwerp wordt behandeld.
    Voor de indieners van de amendementen is van belang dat het besluit gewijzigd wordt, zonder voornoemde gronden, en het gewijzigde stuk in een zo'n kort mogelijk proces de besluitvorming te laten doorlopen.

  16. 7.4

    Mw. A.C. Sneevliet - Radstaak
    Zaaknummer 380292


    Dit betreft een voorstel om de raad voor te stellen een voorkeursrecht te vestigen

    Besluit

    Voorstel: aangenomen (allen voor)


    Motie 14: aangenomen (allen voor, fractie CDA tegen) met stemverklaring VVD Elburg.

    Stemverklaring VVD Elburg mevrouw Baauw:
    Wij zullen instemmen met de oproep aan het college zoals gedaan in deze motie. Maar een ev onderzoekstermijn mag niet ten koste gaan van de plannen aan de Lagerweg (dat die termijnen daar niet overschreden mogen worden dat daar het plaatje anders wordt).

  17. 7.4.1

    Moties

    Titel
    Motie 14 – Voorkeursrecht Doornspijk
  18. 8
    Sluiting