Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

maandag 22 april 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Burgemeester J.N. Rozendaal
Toelichting

Tijdens deze raadsvergadering staan die onderwerpen op de agenda waarover de raadsleden debat zullen voeren en/of besluiten zullen nemen. Welk voorstel een debat/bespreekstuk of hamerstuk is, is duidelijk geworden na de eerder verdiepende beeldvormende en oordeelsvormende vergadering.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Allen aanwezig met uitzondering van raadslid de heer Mulders (LEV). 
    Beginnen met agendapunt 3, daarna de rest van de agenda.


    Wethouder

  2. 1.1

    Besluit

    Vastgesteld/aangenomen.

  3. 2

    Besluit

    Agenda is vastgesteld met de volgende wijziging: 
    Debatonderwerp 8.2 wordt op voordracht van fractie AB van de agenda van de raad afgehaald.

    Vanuit fractie AB verzoek om onderwerp 8.2 van de agenda te halen. Na de laatste vergadering zijn stukken ontvangen met nieuwe informatie. Daarom het verzoek om het onderwerp opnieuw beeldvormend te bespreken.
    Burgemeester geeft namens college aan wat de consequenties daarvan zijn, met een verschuiving van de planning van twee / drie maanden. Zie raadsbrief.
    De fracties stemmen in unaniem in met het voorstel van fractie AB.

  4. 3

    Naar aanleiding van het ontslag van wethouder Willem Krooneman wordt de raad voorgesteld om de heer Anjo Simonse te benoemen tot wethouder van de gemeent Elburg.
    Of de benoeming van de heer Simonse voldoet aan de eisen van de Gemeentewet wordt beoordeeld door de commissie geloofsbrieven, die bestaat uit fractievoorzitters van de gemeenteraad. De commissie brengt eerst advies uit aan de raad. De raad besluit over de benoeming. Na de benoeming zal de nieuwe wethouder de eed afleggen en zich voorstellen aan de gemeente.


    De heer Willem Krooneman wordt bedankt voor zijn inzet, zijn officiële afscheid is op vrijdag 26 april 2024. 
    Voordracht voor nieuwe wethouder door fractievoorzitter mevrouw Maroeska Veldkamp (CU). 
    Voorzitter van de commissie geloofsbrieven vat het advies samen van de commissie. Geadviseerd wordt om de kandidaat de heer Simonse te benoemen als wethouder.
    Besluit van raad om de heer Simonse te benoemen. Stemming bij acclamatie.

    Besluit

    De heer Simonse wordt bij acclamatie benoemd tot wethouder van de gemeente Elburg.
    De benoeming wordt door de wethouder aanvaard. 
    De wethouder legt de eed af.

  5. 4

    Tijdens het vragenhalfuur kunnen raadsleden vragen stellen over actuele onderwerpen. Er is beperkt ruimte voor het beantwoorden van de vragen: 30 minuten. Daarom is het aantal vragen in beginsel beperkt tot maximaal 2 per fractie. Bij een totaal van meer dan 3 vragen blijft het aantal vragen beperkt tot 1 per fractie.
    Het college zal de vragen uiteraard beantwoorden. Het is niet de bedoeling dat de vragen leiden tot een debat of tot moties. De vragen dienen voor 9.00 uur 's ochtends, bij voorkeur uitgeschreven, te zijn ingediend

  6. 4.1

  7. 5

    Besluit

    Vastgesteld ongewijzigd.

  8. 6

    In verband met de privacywetgeving is post van particulieren waarvan niet expliciet toestemming is ontvangen tot openbaring, op vertrouwelijk gesteld en daarmee niet zichtbaar op de website.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  9. 7

    Bij hamerstukken wordt het onderwerp niet besproken. Wel kunnen fracties een stemverklaring afleggen waarin ze kort aangeven waarom ze voor of tegen stemmen.

    Besluit

    7.1 unaniem aangenomen/vastgesteld
    7.2 unaniem aangenomen/vastgesteld
    7.3 unaniem aangenomen/vastgesteld
    7.4 unaniem aangenomen/vastgesteld
    Stemverklaring de heer Dijkhuizen (CDA): in Beeldvorming hierover gesproken. Inspreker aanwezig over uitzicht ed. Als raad ruime meerderheid om oordeelsvormende vergadering over te slaan. Alle fracties gezamenlijk gehoor hebben gegeven wat door de inspreker naar voren is gebracht, maar in de belangenafweging het belang hebben meegenomen van woningbouw. ***
    7.5 unaniem aangenomen/vastgesteld

  10. 7.1

    De locatie Vossenakker Noord is de volgende woningbouwlocatie in Elburg te op de planning staat om ontwikkelt te worden.
    De gemeente heeft een groot deel van het plangebied in eigendom en wil een actieve rol in de ontwikkeling. 
    Ingezet wordt op het realiseren van maximaal 60 tot 90 woningen en onderzoeken of een plek voor een maatschappelijke voorziening gewenst is. 
    Dit (woningbouw)programma wijkt af van het eerder door uw raad vastgestelde moederplan uit 2014. 
    De raad wordt gevraagd de wijziging in uitgangspunten ten aanzien van het (woningbouw)programma te bestendigen en een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen vooruitlopend op de vaststelling van de grondexploitatie.

    Voorgesteld besluit

    Geen insprekers


    Het stuk kan als hamerstuk naar de raad na gedane toezegging dat de raad per raadsbrief tijdig geïnformeerd wordt over de ontwikkelrichting.
    De raad wil op de hoogte gehouden worden wanneer de raad haar inbreng kan doen.
    Nieuwe - toezegging (ID 49 IBABS)
    Wethouder Sneevliet heeft de volgende toezegging gedaan;
    De raad zal door middel van een raadsbrief geïnformeerd worden over de voortgang van de ontwikkelrichting welk (woningbouw) programma een plek kan krijgen op de locatie Vossenakker Noord
    Zie: Bijlage 1 Projectopdracht Ontwikkeling Vossenakker Noord Elburg (4. Projectresultaten, alinea Programma,
    "Tijdens de eerste ruimtelijke verkenning en het opstellen van de Nota van Ontwikkeluitgangspunten zal blijken welk (woningbouw)programma
    (aantallen en woningtypologieën) een plek kan krijgen op de locatie Vossenakker Noord, maar gedacht wordt aan maximaal 60 tot 90 woningen. Deze
    ontwikkelrichting wordt tevens voorgelegd aan de gemeenteraad in verband met de wijziging van het (woningbouw)programma ten opzichte van het moederplan
    uit 2014."

    Besluit

    Unaniem aangenomen/vastgesteld.

  11. 7.2

    De Raad wordt voorgesteld om;
    1. De grondexploitatie van plan Waterlanden II vast te stellen
    2. Binnen de kaders van de grondexploitatie de financiële middelen beschikbaar te stellen om het plan verder uit te voeren.

    Voorgesteld besluit

    Dit voorstel kan als hamerstuk naar de raadsvergadering

    Besluit

    Unaniem aangenomen/vastgesteld.

  12. 7.3

    Het ontwerpbestemmingsplan, ontwerpbeeldkwaliteitsplan en voorgenomen verkeersbesluit
    voor het verleggen van de bebouwde komgrens ten behoeve van de woningbouwontwikkeling aan de Gerichtenweg op Hoge Enk
    hebben vanaf 16 mei 2023 zes weken ter inzage gelegen.
    Er zijn twee zienswijzen binnengekomen die van een reactie zijn voorzien in de zienswijzennota.
    De zienswijzen hebben geleid tot een aanpassing van het bestemmingsplan. Tevens zijn enkele ambtshalve wijzigingen van ondergeschikte aard doorgevoerd in het bestemmingsplan. Het beeldkwaliteitsplan is niet aangepast. De raad wordt voorgesteld de zienswijzennota, het definitieve bestemmingsplan en definitieve beeldkwaliteitsplan vast te stellen en deze documenten voor een periode van 6 weken ter inzage te leggen voor beroep.

    Voorgesteld besluit

    Dit voorstel gaat naar de Oordeelsvorming, tenzij de fractie van het CDA uiterlijk dinsdag 2 april a.s. aan de griffie aangeeft dat het een hamerpunt kan worden.


    Nieuwe toezegging:

    Besluit

    Unaniem aangenomen/vastgesteld.

  13. 7.4

    Er heeft zich 1 inspreker gemeld (de geanonimiseerde inspraakbijdrage is aan de stukken toegevoegd).


    Het ontwerpbestemmingsplan, ontwerpbeeldkwaliteitsplan en voorgenomen verkeersbesluit
    voor het verleggen van de bebouwde komgrens ten behoeve van de woningbouwontwikkeling aan de Gerichtenweg op Hoge Enk
    hebben vanaf 16 mei 2023 zes weken ter inzage gelegen. Er zijn twee zienswijzen binnengekomen die van een reactie zijn voorzien in de zienswijzennota.
    De zienswijzen hebben geleid tot een aanpassing van het bestemmingsplan. Tevens zijn enkele ambtshalve wijzigingen van ondergeschikte aard doorgevoerd in het bestemmingsplan.
    Het beeldkwaliteitsplan is niet aangepast. De raad wordt voorgesteld de zienswijzennota, het definitieve bestemmingsplan en definitieve beeldkwaliteitsplan vast te stellen en deze documenten voor een periode van 6 weken ter inzage te leggen voor beroep

    Voorgesteld besluit

    Dit voorstel gaat naar de Oordeelsvorming, tenzij de fractie van het CDA uiterlijk voor dinsdag 2 april aan de griffie aangeeft dat het een hamerpunt kan worden.

    Besluiten

    Dit voorstel gaat naar de Oordeelsvorming, tenzij de fractie van het CDA uiterlijk voor dinsdag 2 april aan de griffie aangeeft dat het een hamerpunt kan worden.

    Stemverklaring van de heer Dijkhuizen (CDA).

    Unaniem aangenomen/vastgesteld.

  14. 7.5

    Ter informatie bij Bijlage 3 staat in de document naam GR GGD NOG CONCEPT .
    Dit is geen omissie. Op dit moment is het proces dat de gewijzigde GR GGD NOG, definitief wordt na besluitvorming in de 22 colleges, met instemming van de 22 gemeenteraden.


    De Gemeentelijke Gezondheidsdienst Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft de gemeente een 7e wijziging Gemeenschappelijke Regeling (GR) GGD NOG aangeboden. 
    Dit ontwerp is aangepast naar aanleiding van de zienswijzen van uw gemeenteraad en andere gemeenteraden. De raad wordt gevraagd, het college toestemming te verlenen om de gewijzigde GR aan te gaan.

    Besluit

    Unaniem aangenomen/vastgesteld.

  15. 8
    Debatonderwerpen
  16. 8.1

    Het afgelopen jaar is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een Multifunctionele accommodatie (MFA) in Doornspijk.


    Het betreft een verplaatsing van dorpshuis De Deel en de CNS Regenboog basisschool, toevoeging van de functies van kinderopvang, extra kantoorruimte en het vergroten van de sportzaal.
    Dit is naast de bestaande functies van sport, muziek, feesten en partijen, ontmoeting, geldautomaat, horeca etc.
    De beoogde locatie ligt in de oksel van de Lageweg/Veldweg.
    Het haalbaarheidsonderzoek kijkt naar de planologische, functionele en financiële mogelijkheden en naar de samenwerkingsvorm.



    Op 2 april jl is het gewijzigde raadsvoorstel en concept raadsbesluit van het college ontvangen, zie hieronder "nieuwe versie". Wat is er gewijzigd tov de oude versie: De tekst van het besluit is aangepast om te verduidelijken wat de raad nou eigenlijk precies beslist. Beslispunt 1 is nu het rapport tkn.


    beslispunt 4 is uitgebreid met de informatie uit argument 4.1 van het raadsvoorstel.

    Bijlagen

    Besluit

    Raadsvoorstel aangenomen, vastgesteld.
    Motie MFA OZB: unaniem aangenomen
    Motie 2 (gewijzigd): verworpen.

    Raadsvoorstel:
    Voor: CDA, CU, AB en LEV
    Tegen: VVD en Samen Vooruit



    Motie 1: MFA en OZB aangenomen
    Voor: allen
    Stemverklaring de heer Van Velthuysen: niet voor het verhogen van OZB. Niet geheel aan de orde, maar staat er wel. Dat we voor zijn, betekent niet dat we voor verhoging van OZB zijn. 


    Motie 2: motie van LEV en VVD: verworpen
    Voor: SGP, LEV, VVD en Samen Vooruit (Schippers en Oosthoek)
    Tegen: Samen Vooruit (Bijl), CDA, CU, AB
    Stemverklaring de heer Valk (SGP): voornemens in te stemmen. Gaat om een denkrichting. Vragen om uitdrukkelijke participatie en onderzoek en dan maakt de fractie een afweging.


    Wethouder Wessel: college kan leven met motie 1. Tav motie 2: toezegging college zal er alles aan doen om een geschikt losloopveld te vinden. Als je dat in het plangebied inpassen wilt, gaat het ten koste van de woningen die daarin zijn aangegeven. Die ruimte is er niet. Denkt niet dat die ruimte er is in het plangebied, maar zal daar ook naar kijken. Losloopgebied kan het college organiseren , moeten kijken waar dat mogelijk is, alles op alles zetten om dat voor elkaar te maken. Dan probeert het college dat met inwoners samen te doen, te bespreken.

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Petitie

    Moties

    Titel
    Motie 1 – OZB verhoging in relatie tot MFA Doornspijk
    Motie 2 (gewijzigd)- Naast een Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Doornspijk, aandacht voor een toekomstbestendig hoopvol, vernieuwend en toekomstgericht speelveld voor kinderen en jongelui, alsmede een uitlaat- en losloopveld voor de honden in Doornspijk
  17. 8.2

  18. 9
    Sluiting