Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Oordeelsvorming

maandag 26 mei 2025

19:30 - 22:30
Locatie

Raadszaal

Toelichting

Het betreft een oordeelsvormende bijeenkomst waarbij (burger)raadsleden en het college met elkaar het gesprek voeren over de voorliggende voorstellen.
In de afgelopen weken is het beeld van de raadleden vervolmaakt door een gesprek met ambtenaren en inwoners.
Het vervolg op deze vergadering is de besluitvorming in de  raadsvergadering.


De vergadering is rechtstreeks te volgen via www.elburg.nl

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3

    Bespreekstukken zijn bedoeld om met de wethouder en de overige fracties in gesprek te gaan en het onderwerp voor te bereiden voor de raadsvergadering. Resultaat van de bespreking is dat duidelijk is of het onderwerp als hamerstuk naar de raad kan, of sommige partijen nog een stemverklaring willen geven, dan wel dat sommige partijen het onderwerp in de raad willen bespreken aan de hand van een motie of een amendement.


    De procedure voor de vergadering is:
    Raadsleden geven in maximaal 3 minuten hun voorlopig standpunt aan en over welke onderdelen van het voorstel ze nog van gedachten willen wisselen.
    Voorzitter inventariseert de gespreksonderwerpen en stelt ze een voor een aan de orde.
    Fracties en college geven aan wat ze van de ter berde gebrachte suggesties/aspecten vinden.
    Voorzitter concludeert of er ruimte is voor een motie of een amendement en daarmee voor een debat in de raad.

  4. 3.1

    Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet geldig. Het college is bevoegd om Omgevingsvergunningen te verlenen of af te wijzen, zelfs als deze afwijken van het Omgevingsplan. De gemeenteraad kan bepalen bij welke gevallen zij betrokken wil zijn, door een lijst vast te stellen waarvoor een bindend advies van de raad nodig is. Op 15 november 2021 heeft de raad zo'n lijst vastgesteld, waarin stond in welke gevallen het college een bindend advies van de raad nodig is. Ook werden gevallen aangewezen waarbij participatie verplicht is. Nu we ruim een jaar ervaring hebben met de Omgevingswet stelt het college voor deze lijst te herzien op basis van ervaringen in de praktijk, ontwikkelingen in beleid en voorbeelden uit andere gemeenten. Met deze herziende lijst blijft het duidelijk in welke gevallen de raad betrokken is bij besluiten over omgevingsvergunningen.

  5. 3.2

    Afgelopen jaar is samen met betrokkenen een stedenbouwkundig plan gemaakt voor het gebied Molenkamp. Ideeën en wensen zijn vertaald in een stedenbouwkundig plan dat past binnen de beleidskaders van het Beschermd Stadsgezicht. Omdat het gebied complex is door de opgave en de verschillende grondeigenaren, wil de gemeente een verbindende rol spelen. Daarom zet de gemeente zich niet alleen in voor het maken van plannen, maar werkt zij ook actief samen met de betrokken partijen om het gebied verder te ontwikkelen. Deze plek in Elburg krijgt de kans een parel in de Elburgse samenleving te worden. Het is een duurzame ontwikkeling en sluit aan bij Visie Beschermd Stadsgezicht Elburg, die op 9 oktober 2023 door de gemeenteraad is vastgesteld.

  6. 3.3

    Het college vraagt de gemeenteraad om extra geld beschikbaar te stellen voor jeugdhulp in 2025, omdat de kosten veel hoger zijn dan het bedrag dat de gemeente van het Rijk ontvangt. Het verwachte tekort is bijna 1,8 miljoen euro. De gemeente heeft de afgelopen tien jaar samen met partners een sterke jeugdhulpketen opgebouwd. Veel kinderen en gezinnen krijgen passende hulp. Ook is er nu goed inzicht in hoe de jeugdhulp werkt en wat het kost. Daardoor kan de gemeente haar rol als opdrachtgever beter vervullen. Toch is er een financieel probleem. De kosten voor jeugdhulp blijven stijgen, vooral door hogere tarieven voor gespecialiseerde hulp. Tegelijk komt er geen extra geld van het Rijk. Daarom moet de begroting worden aangepast. Tegelijk wordt er gewerkt aan oplossingen om de jeugdhulp ook in de toekomst goed én betaalbaar te houden. Het uiteindelijke doel blijft om goede en betaalbare jeugdhulp te bieden aan alle jongeren die dit nodig hebben.

  7. 3.4

    Het college stelt de gemeenteraad voor om het geactualiseerde Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2024 vast te stellen. Dit plan, opgesteld samen met onderwijs- en opvangorganisaties, speelt in op landelijke en lokale ontwikkelingen en vormt de basis voor toekomstbestendige onderwijshuisvesting in Elburg. Daarnaast wordt voorgesteld om de financiële gevolgen voor de jaren vanaf 2036 later mee te nemen bij de perspectiefnota. Het plan komt nu al naar de raad vanwege de vele actuele ontwikkelingen en veranderingen in het financiële perspectief. Daardoor is het nodig om het IHP eerder te herijken dan gebruikelijk, zodat beleid en investeringen goed blijven aansluiten bij de praktijk.

  8. 4
    Sluiting