Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

dinsdag 14 november 2023

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Burgemeester J.N. Rozendaal
Toelichting

Het betreft een oordeelsvormende bijeenkomst waarbij (burger)raadsleden en het college met elkaar het gesprek voeren over de voorliggende voorstellen.
In de afgelopen weken is het beeld van de raadleden vervolmaakt door een gesprek met ambtenaren en inwoners.
Het vervolg op deze vergadering is de besluitvorming in de  raadsvergadering.


De vergadering is rechtstreeks te volgen via www.elburg.nl

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening - vervolg geschorste vergadering van 13 november 2023
  2. 4

    Tijdens het vragenhalfuur kunnen raadsleden vragen stellen over actuele onderwerpen. Er is beperkt ruimte voor het beantwoorden van de vragen: 30 minuten. Daarom is het aantal vragen in beginsel beperkt tot maximaal 2 per fractie. Bij een totaal van meer dan 3 vragen blijft het aantal vragen beperkt tot 1 per fractie.
    Het college zal de vragen uiteraard beantwoorden. Het is niet de bedoeling dat de vragen leiden tot een debat of tot moties. De vragen dienen voor 9.00 uur 's ochtends, bij voorkeur uitgeschreven, te zijn ingediend

  3. 4.1

  4. 4.2

  5. 5

  6. 6

    In verband met de privacywetgeving is post van particulieren waarvan niet expliciet toestemming is ontvangen tot openbaring, op vertrouwelijk gesteld en daarmee niet zichtbaar op de website.


    Opwaarderingsverzoek fractie VVD Elburg

  7. 7

    Bij hamerstukken wordt het onderwerp niet besproken. Wel kunnen fracties een stemverklaring afleggen waarin ze kort aangeven waarom ze voor of tegen stemmen.

  8. 7.1

    Besluit

    Allen akkoord, raadsvoorstel vastgesteld.
    Stemverklaring de heer Mulders (LEV): inhoudelijk eens met het raadsvoorstel. Zijn fractie ziet het beleidsproces rond de VVGB graag anders. Vandaar ook de motie vreemd die hierover op de agenda staat vandaag.

  9. 7.2

    Wettelijke grondslag voor het voorleggen van het raadsvoorstel aan de raad is artikel 1 lid 4 van de Wet gemeenschappelijke regelingen:
    "De colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters gaan niet over tot het treffen van een regeling dan na verkregen toestemming van de gemeenteraden. 
    De toestemming kan slechts worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang."

    Besluit

    Allen akkoord, raadsvoorstel vastgesteld.


    Stemverklaring: De heer Hoeve (CU): blij met de gemeenschappelijke regeling. Gelezen is dat de heer Ten Dam als nieuwe directeur wordt benoemd. De vorige directeur de heer Veenstra wordt bedankt voor zijn inzet en vooral zijn aanwezigheid bij de vergaderingen werd gewaardeerd. De hoop wordt uitgesproken dat de nieuwe directeur dezelfde toegankelijkheid en betrokkenheid zal tonen.
    Burgemeester geeft aan dat deze dank en wens namens de hele raad aan de ODVeluwe wordt overgebracht.

  10. 7.8

    Besluit

    Allen akkoord, raadsvoorstel vastgesteld.

  11. 7.9

  12. 8
    Debatonderwerpen
  13. 8.1.2

    Ter achtergrondinformatie worden hieronder de stukken toegevoegd waarbij het onderwerp eerder in de gemeenteraad aan de orde is geweest, waaronder de stukken bij de behandeling in de raad van 27 juni 2022. 


    Oorspronkelijk was het de bedoeling om het voorbereidingskrediet van € 150.000 al in de raadsvergadering van 5 juli 2021 vast te stellen (op basis van het B&W-besluit van 18 mei 2021, agendapunt 6), maar dat is niet doorgegaan. Wel is het beeldvormend besproken en wel op 21 juni 2021, agendapunt 3.5, met als besluit/toelichting: 
    De portefeuillehouder de heer Rozendaal geeft een toelichting. Hij wordt ondersteund door de heren N.J. de Vries en N. de Groot. Ook zijn de heer Gerrit Bouw (OR functie) en Peter Wiertz (extern adviseur). De politieke vraag is of de raad het eens met het uitwerken van het scenario van een beperkte renovatie en daar dan 150.000 voor te reserveren. De VVD wil graag meer informatie waar die 150.000 aan wordt besteed. De SGP heeft een aanvullende vraag rondom de stijging bouwkosten. Er wordt gesproken over een bandbreedte met een groot verschil. AB vraagt of er nog keuzes zitten binnen de verduurzamingsscenario. Het EB vraagt zich af of het verstandig is om de keuze te beperken tot de beperkte renovatie. Het EB wil de gehele afweging kunnen maken. Het CDA is ook nog niet voor de keuze voor een bepaald scenario. De raad wil meer worden meegenomen. Worden de bewoners ook meegenomen in dit proces? Komt dit voor of na de verkiezingen. De ChristenUnie vindt de keuze die nu voorligt te snel gaan. Ze willen meer meegenomen worden in de afweging. Bijvoorbeeld het college zou naar het voorhuis kunnen gaan. LEV vindt het goed dat ook het gemeentehuis energiezuiniger wordt. LEV wil meer weten over de relatie tussen de investeringen en de scenario’s en de energie labels. Binnen de scenario’s valt 1b dan ook af omdat de gemeente dan niet voor 2030 energieneutraal wordt. Deze afweging komt niet duidelijk naar voren. Er wordt geconcludeerd dat de scenario's eerst goed moeten worden besproken direct na de zomer in een werksessie. Het stuk gaat niet door naar de oordeelsvormende vergadering.


    Zie ook de eerdere presentaties.

  14. 9
    Moties vreemd (aan de orde van de dag)
  15. 9.1
    Motie vreemd - Verklaring van geen bedenkingen - ingetrokken gelet op toezegging van wethouder dat de lijst in Q4 wordt geëvalueerd onder Omgevingswet
  16. 9.2

    Besluit

    Motie vreemd is aangenomen.
    Voor gestemd raadsleden van: Samen Vooruit, VVD Elburg, SGP, CU en LEV.
    Tegen gestemd raadsleden van: CDA en AB.

    Moties

    Titel
    Motie Vreemd Helderheid na onderhandelingen